ATJEHSTRAAT

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]

Broken Light Atjehstraat

150 meter lang lichtkunstwerk op Katendrecht Op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht is eind 2010 het 150 meter lange lichtkunstwerk ‘Broken Light’ officieel in gebruik genomen. Door toepassing van een speciaal ontwikkeld lichtarmatuur kan het kunstwerk deels de reguliere straatverlichting vervangen.
Het nu in gebruik genomen lichtkunstwerk ‘Broken Light’ komt voort uit een prijsvraag die kunstenaarsgroep DSPS in 2007 hield. DSPS was actief op Katendrecht als een zogenaamde ‘groeibriljant’ en nodigde ontwerpers/kunstenaars een lichtontwerp voor de wijk te maken.
 Ontwerper Rudolf Teunissen won de prijsvraag met een conceptueel plan dat de Atjehstraat in het centrum van Katendrecht ’s avonds een nieuw gezicht zou geven.

Bij de herontwikkeling van Katendrecht worden volgens de ontwerper vooral de randen van de wijk ontwikkeld. Van oudsher lag het zwaartepunt van de wijk echter in het midden van de wijk.
Om het lichtkunstwerk de reguliere straatverlichting te kunnen laten vervangen, is samen met de industrieel ontwerpers van Max designers een nieuw lichtarmatuur ontwikkeld. Met de lichtstroken op de gevels en lichtvlekken op het trottoir transformeert de Atjehstraat volgens Teunissen bij nacht in een ‘kathedrale binnenruimte’.
De lichtbanen op de gevels van een woonhuizen lopen tussen de ramen in. De verlichting is zo ontworpen dat die niet direct de huizen in schijnt. Dit is voorafgaand aan de installatie van het kunstwerk getest. Teunissen benadrukt ook dat de verblinding minimaal is. Het lichtkunstwerk ‘Broken Light’ betreft in zijn totaliteit achttien lichtarmaturen.

Het project heeft hoge aandacht gekregen en is ook nog steeds uniek. Nieuw is voor velen het idee dat licht kan bijdragen aan image en sociale beleving in een wijk. En nieuw ook voor de vakmensen is dat licht energetisch gezien, met weinig kracht tot sterke beleving kan leiden. Naast de vele media en wetenschapelijke publicaties is het project met hoge awards erkend.